Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Pilates Nedir? Pilates Ne İşe Yarar?

Pilates, gücü, esnekliği ve vücut farkındalığını geliştiren ve fiziksel zindelik için kapsamlı bir yaklaşım haline getiren bir antrenman yöntemidir. Pilates, yeni başlayanlardan ileri düzey uygulayıcılara kadar geniş bir grup için faydalı olabilir. Memorial Wellnes Medikal Fitness Bölümü’nden Medikal Fitness Uzmanı Hasan Ercan, pilates hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Pilates Nedir?

Pilates kendine ait antrenman kuralları ve yine kendine özel olarak bu yöntem için geliştirilen ekipmanları olan temel anlamda vücudu bir bütün olarak ele alan, duruşun düzelmesine yardımcı olması, kasların sıkılığının artırılması, esnekliğin ve kuvvetlenmenin artması, vücuda kaslar, eklemler, tendonlar, bağlar gibi doku ve organların yaptığı baskıyı azaltıcı, eklem hareket bütünlüğünü sağlayıcı, sağlık ve mental yönden çok sayıda katkı sağlayan antrenman yöntemidir.

Neden Pilates Yapmalıyız?

Gelişen teknoloji, eskiçağlarda insan bedeni ile yapılan yorucu yıpratıcı hatta ölümlere sebep olabilecek ağırlıktaki işleri neredeyse oturduğumuz yerden kolaylıkla yapabilecek seviyelere kadar getirmiştir. Bu olumlu katkıların yanında, teknoloji farkına varmadan hayatımızı kısıtlamış beraberinde hareketsizliği getirmiş, hareketsizlik ise günümüz dünyasın da sağlığı bozucu en temel problemlerden olmuştur. Hareketsizlik ile oluşan sorunlardan kurtulmanın çareleri aranırken 2 Dünya savaşında Joseph Pilates adında savaşta görevli bir fizyoterapistin tedavi ettiği yaralı erlerin yüksek bağışıklığa ulaşıp çabuk iyileşmeleri ve o dönem de çok yaygın olan veba salgınından kurtulmaları ile popülerliği ismi gibi pilates olan antrenman yöntemi tanınmış ve bütün dünyada duyulmaya başlamıştır. Faydaları bu yazılanların ötesinde olan pilates, sıkılaşmayı, duruşun düzeltilmesi, eklemlerin ve kasların açılıp esnemesi, nefes alıp vermenin düzenlenmesi ve kuvvetlenme gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır.

Pilates Yapmanın Sağlığa Olan Faydaları Nelerdir?

Diğer spor dallarından farklı olarak sporun uygun yapılmadığı veya fazla yüklenme sonrası oluşabilecek travma ve baskılanmaların görece daha az olduğu, sporun beden üzerinde yarattığı olumsuzluklardan arındırılma oranı yüksek olması seçilebilirliğini kolaylaştıran etmenlerdendir. Bu sayede kurallara sadık kalınması halinde spor yaparken karşılaşılabilecek olası yan etkiler pilates de daha az görülür.

Pilatesin sağlığa olan faydaları bireysel olarak değişebilir. Düzenli olarak çalışma ancak istenilen hedeflemeye ulaşmayı mümkün kılacaktır.

Pilatesin nefes, core aktivasyonu, merkezleme, hizalanma, mobilizasyon, stabilizasyon gibi pilates antrenman kurallarına sadık kalınması halinde sıkılaşma, duruşun düzeltilmesi, kas gerginliklerine bağlı ağrıların azaltılması, kasların kuvvetlendirilmesi gibi fayda sağlayıcı etkileri bulunmaktadır.

Pilates özetle;

­-Güç ve esneklik gelişimine fayda sağlar.

-Postür (duruş) bozukluklarına olumlu etkisi vardır.

-Vücut farkındalığı oluşturmaya yardımcı olur.

-Esneklik ve eklem hareket artırmada yardımcıdır.

-Gergin kasları rahatlatıp, esneterek vücutta bu yolla oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

-Sakatlanma riski, yüksek tempolu ve ağır sporlara göre daha azdır.

Kaç Çeşit Pilates Vardır?

Temel olarak Matwork ve aletli pilates olarak 2 çeşit pilates türü vardır.

Matwork pilates; yerde minder üzerinde genel de ekipman kullanmadan veya az bir ekipman ile yapılan çalışmaları kapsar.

Aletli pilates; pilates için özel üretilmiş ekipmanları kapsar. Bu ekipmanlar sayesinde yapılması zor olan hareketler daha kolay ve etkili şekilde yapılabilmektedir.

Medikal Pilates Kimler İçin Daha Uygundur?

Pilates; duruş bozukluğu yaşayan, mesleği gereği az hareket edip kas ağrıları yaşayanlar, genel olarak kas ağrıları,  kas gerginlikleri ve güçsüzlükleri yaşayanlar, hareketsiz yaşam tarzı olanlar, fizik tedavi ve sakatlık sonrasında esneme ve güçlenmeye ihtiyaç duyanlar için uygundur. Herhangi bir pilates egzersiz programına başlamadan önce, bir uzmana danışmak ve egzersizleri doğru şekilde öğrenmek için alanında bilgi sahibi tecrübeli eğitmen eşliğinde çalışmak da verimli antrenman programı için önemlidir.

 Aletli Pilatesi Kimler Tercih Edebilir?

Aletli pilatesin birçok ekipmanı bulunmakla beraber spor yapabilen herkes aletli pilates de yapabilir. Öncesinde bireysel durumun değerlendirilmesi, özel ihtiyaç ve sınırlamalara göre kişiselleştirilmiş rehberlik sağlayabilecek bir sağlık uzmanına danışılması, ardından alanında tecrübeli hocalar ile çalışılması önemlidir.

Pilatesi Kimler Yapmamalı?

Pilates genel de çoğunluk için uygun olsada, dikkatli olunması gereken veya pilates in uygun olmayabileceği belirli koşullar ve durumlar olabilir. Doktorlar tarafından pilates yapmasında sakınca görülen kişiler pilates yapmamalıdır.

Pilates Zayıflatır Mı?

Pilastes in zayıflamak ve kilo vermek isteyenler için fazla verimli olduğu söylenemez. Ancak beslenme kontrolü veya diyetisyen desteği ile hareketli yaşam şekline geçilmesi pilates ile zayıflamaya yardımcı unsurlar olacaktır.

Pilates Kaç Derste Etkisini Gösterir?

Pilates in etkisi kişiye, çalışmanın yapılma sıklığına, çalışma aralığına, beslenmeye, pilates hocasının konusunda verimli çalıştırma yetisine vs. göre değişkenlik gösterebilir Devamlılık ve kurallara uyarak çalışma şartları ancak istenen verim için uygun olacaktır.

Aletli Pilates Vücut Şekillendirir Mi?

Aletli Pilates uygun programlama ile vücut için şekillendirici etki göstermektedir. Bazı konulara vurgu yapmadan edemeyiz ama istenen başarı için olmazsa olmaz düzenli ve programlı çalışma olmalıdır.

Aletli Pilates Haftada Kaç Kez Yapılmalıdır?

Genel olarak spor yapıp bundan verim bekleyen bir bireyin haftalık çalışmasın da 2 veya 3 günlük bir plan oluşturabilir. Bu sayının artması birim antrenman yüklenme ve kişinin antrenmana uyumlu olmasına bağlı olarak 5 veya 6 ya kadar çıkabilir. Temel olarak dinlenme, beslenme ve antrenman birbirlerini etkileyen faktörler olduğundan gün aşırı yapmak ideal haftalık antrenman planı olacaktır.

Yayınlanma Tarihi: 07 Haziran 2023

Sosyal Medyada Paylaş