Obezite ve Metabolik Cerrahi
MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre, vücut kitle indeksinin 30'dan fazla olması obezite olarak ifade edilmektedir. Obezite hastalarının oranı, özellikle sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürekli olarak artmaktadır. Obezite çeşitli hastalıklar için de ciddi bir risk faktörüdür. Başta Tip 2 diyabet olmak üzere hipertansiyon, kalp damar hastalıkları (kalp krizi, inme ve damar tıkanması ile seyreden pek çok rahatsızlıklar), meme, prostat, jinekolojik sorunlar ve kalın bağırsak kanseri oluşumunda obezite önemli rol oynamaktadır. Kalıcı olarak daha az kalori tüketmek ve daha fazla egzersiz yapmak amacıyla diyette yapılan bir değişiklik genellikle vücut ağırlığını azaltabilir. Bu yeterli olmadığı takdirde ameliyat veya ilaç tedavisi düşünülebilir. Bariatrik cerrahi yani obezite cerrahisinde pek çok hastalığa zemin hazırlayan ve kendisi de başlı başına hastalık olarak değerlendirilen obezitenin tedavisi, multidisipliner bir bakış açısıyla gerçekleştirilmektedir.
Ameliyat yöntemi hastanın kilosu, obeziteye eşlik eden hastalıkları ve yeme alışkanlıklarına göre belirlenmektedir. Birbirinden farklı cerrahi yöntemler bulunmakta ve bunlar kişiye özel olarak belirlenmeketdir. Günümüzde Laparoskopik / Robotik Sleeve Gastrektomi (tüp mide ameliyatı), Endoskopik Mide Balonu, Roux-en-Y Gastrik Bypass ve Mini Gastrik Bypass cerrahisi kabul gören ve en sık uygulanan yöntemlerdir.
Obezite cerrahisi robot teknolojisi ile de yapılabilmektedir. Robotik yöntemle Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide), Gastrik Bypass, Duedonal Switch ve Revizyonel Cerrahi uygulanabilmektedir. Üç boyutlu büyütülmüş görüntü, aletlere hareket özgürlüğü, cerrahi manevra kabiliyeti, hassas dikiş atılabilmesi ve cerraha oturur pozisyon sayesinde kolaylık sağlar. Robotik cerrahi hem hasta hem de hekim için önemli konfor sağlamaktadır.
Güncellenme Tarihi: 17 Mayıs 2023