Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

MEMORIAL WELLNESS

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Aşırı Meyve Karaciğere Zarar Verir

Rengarenk görünümleri ve hoş kokuları ile birbirinden lezzetli meyveleri bol miktarda tüketmek her ne kadar zararsız gibi görünse de, bu besinler yüksek miktarda şeker içermeleri nedeniyle tehlikeli olabilmektedir. Bunun için kuru ya da taze meyvelerin tüketimine dikkat edilmelidir. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, meyve tüketiminin karaciğer sağlığına olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

MEYVEDEKİ ŞEKERE DİKKAT!

Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır. Durum, insülin direnci ve kolesterol yüksekliğine kadar varabilmektedir.

SEBZE VE MEYVENİN BESİN DEĞERİ AYNI DEĞİL

Bir erişkinin sağlıklı beslenmesi için günde 4-5 porsiyon meyve-sebze yemesi gerekmektedir. Bu öneriden meyve ve sebzenin besin değeri olarak aynı olduğu sonucuna varmak doğru değildir. Aralarındaki fark, enerjileri; yani taşıdıkları kalori miktarıdır. Genel olarak, selülöz ve nişasta gibi kompleks karbonhidrat içeren sebzelerin fruktoz ve glukoz gibi basit karbonhidrat içeren meyvelere göre 'besin-enerji' oranı daha yüksektir. Yani, nispeten daha az şeker içermeleri (haliyle de daha az tatlı olmaları), sebzelerin daha değerli bir besin olarak kabul görmesini sağlar.

FAZLA ŞEKER BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIR

Her ne kadar meyveler lif, mineral, vitamin, tannin ve flavinoid gibi yararlı maddeleri içerse de tatlı bir meyvenin çoğu şeker ve sudan oluşmaktadır. Bir başka değişle, basit şekerle meyvedeki şeker arasındaki başlıca fark, işlenmiş ve bu faydalı besinlerden yoksun olmalarıdır. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise vücuda giren şekerin miktarıdır. Fazla şekerin insülin direnci ve obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı, yaşlanmayı hızlandırdığı unutulmamalıdır.

MEYVE TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

  • Meyve (taze veya kuru fark etmez) yerken sınırları aşmayın.
  • Sabah kahvaltı öncesi veya ana öğünden en az iki saat sonra meyve yiyin, akşam yemeğinden sonra meyveden uzak durun.
  • Nispeten az tatlı, koyu renkli ve tadı buruk meyveleri tercih edin.
  • Meyve kompostosu yaparken çok az şeker ilave edin, reçel tüketiminde dikkatli olun.
  • Meyve salatasına krem şanti ilave etmeyin
  • Çikolata sosuna batırılmış meyvelerden uzak durun.
  • Meyveyi yoğurtla karıştırarak tüketirseniz daha az meyve yemiş olursunuz.
  • Hazır meyve suları ve limonataları tüketmeyin. Tüketecekseniz de doğrudan taze meyveden kompresle elde edilen, şeker ilavesiz ve cam şişede olanları tercih edin.
  • Meyveli dondurmanın daha sağlıklı bir seçim olduğunu düşünmeyin.
Sosyal Medyada Paylaş