Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Tükenmişlik Hissinin Nedeni Tiroitiniz Olabilir

Çevrenizdekiler asabi olduğunuzu mu söylüyor? Kendinizi huzursuz hatta tükenmiş mi hissediyorsunuz? Hipertiroidi yani tiroit bezinin normalden fazla çalışması bu belirtilere neden olabiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, hipertiroidi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Vücudu baştan ayağa etkiliyor

Tiroit bezinin fazla çalışması sonucu ortaya çıkan hipertiroidi bedensel fonksiyonların hızlanmasına neden olmaktadır. Kişi bu durumda kendini asabi, huzursuz ve tükenmiş hissedebilmektedir. Bunlarla birlikte;

  • Terleme
  • Endişe
  • Sıcağa tahammülsüzlük
  • Nabız hızında artış ve kan basıncında yükselme
  • İştah artışına rağmen kilo kaybı
  • Uykusuzluk
  • Saç dökülmesi ve kaşıntı
  • Egzersiz ya da efor esnasında çabuk yorulma
  • Ellerde titreme, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik
  • Adet düzensizliği
  • Çift görme ve gözlerde hassasiyet görülebilmektedir.

Kısırlığın önemli bir sebebi de hipertiroidi

Vücuttaki tüm sistemleri etkileyen hipertiroidi hastalığı, üreme sağlığını da önemli ölçüde bozabilmektedir. Özellikle kadınlarda adet kanamalarının ve yumurtlamanın azalmasına sebebiyet verdiği gibi, cinsel isteksizliğe de yol açar. Bu nedenle gebe kalmada güçlük yaşanabilir. Hipertiroidi hastalığının tedavisi ile tüm sorunlar ortadan kalkar ve sağlıklı bir gebelik elde edilebilir.

 Her yaşta görülüyor

Hipertiroiti çocukluktan ileri yaşlara kadar her dönemde ortaya çıkabilmektedir. Tiroit bezinin aşırı hormon üretmesi ya da depoladığı hormonu aniden ve fazla miktarda kana vermesi hipertiroidi, herhangi bir sebeple kandaki tiroit hormonu düzeyinin artması ise tiroid zehirlenmesi olarak tanımlanır. Halk arasında her iki durum da zehirli guatr olarak bilinir. Guatr yani tiroit bezinin büyümesi, tiroit bezinin içinde nodüller oluşması ya da graves hastalığı da hipertiroidinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Troit bezinin içinde nodül oluşumunun en belirgin farkı ise kişinin gözlerinde bombeleşme yapmasıdır.

Altta yatan nedenin araştırılması önemli

Hipertiroidinin teşhisi için kanda TSH, serbest T4 ve serbest T3 hormon düzeylerine bakılır. Yapılan muayene ve testlerin sonucunda tiroit bezinin çok çalıştığı görülürse öncelikle altında yatan guatr, graves hastalığı ya da nodül gibi nedenler belirlenmelidir. Hipertiroidinin nedenine göre ilaç, ameliyat ve atom tedavisi uygulanmaktadır.    

Hastalık uykuya yatabilir

Özellikle graves hastalığı alevlenme ve sönmelerle devam etmektedir. Geçti sanılan ancak uykuya yatan hastalık bazen 2 yıl bazen de 5 yıl sonra tekrarlayabilmektedir.  Hastalığın uyanması olarak adlandırılan bu durumun sıklığı ve derecesine göre hastalığın tedavisi belirlenebilmektedir. Çok sık tekrarlayan ve kontrol altına alınamayan zehirli guatr vakaları genellikle atom ya da ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

Çocukluk döneminden beri tüketilen tiroid hastalığını tetikleyebilir

Bazı bitkilerin içerisindeki guatrojen olarak bilinen maddeler tiroit bezini büyütebilmektedir. Halk arasında karalahananın guatr yaptığı söylenmektedir. Karalahananın tiroit bezini büyütebilmesi için çok uzun yıllar tüketilmesi gerekmektedir. Çocukluğundan itibaren ve sık bu besini tüketmemiş bir kişinin bir tencere karalahana yemesiyle guatr olması söz konusu değildir. Bunun dışında hastalığın beslenme ile ilgili özel bir durumu bulunmamaktadır.

Yayınlanma Tarihi: 18 Nisan 2016

Sosyal Medyada Paylaş