Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Selülit İle Başa Çıkabilmek İçin Doğru Beslenme Önerileri

Yaz ayları yaklaşırken kadınların en önemli kaygılarından biri de selülitler. Ancak doğru bir beslenme programı ile selülit oluşumunu engellemek ve mevcut görünümü düzeltmek mümkün. Memorial Wellness Beslenme Bölümü Uzmanları, selüliti önlemek için sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

Hormonal sebepler, genetik yapı, dolaşım bozuklukları, vücuttaki enfeksiyonlar ve yanlış bir yaşam tarzı selülit oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenle selülit tedavisi kombine bir tedavi olmalıdır. Dermataloji tedavisinin beslenme ve egzersiz ile desteklenmesi selülit için başarılı çözümler sağlayacaktır.

Selülit sadece kilolu kişilerde değil, zayıf kişilerde de gözlenmektedir. Fazla kilolu bireylerde kilo kaybının selülitleri azaltıcı etkisi bilinmektedir. Fazla kilolar, vücutta artmış yağ dokunun varlığı dolaşım sistemini de olumsuz etkileyerek selülit oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Sağlıklı kilo kaybı ile önemli bir adım atılmış olunur.

YAĞLI ET VE KIZARTMALAR SELÜLİT OLUŞUMUNU TETİKLİYOR

Doymuş yağdan yüksek diyet tüketimi, yağlı et tüketiminin sık olması, tavuk derisi, kızartmalar, fast food ve şarküteri gıda seçimi vücut yağlanmasında artışa sebep olmaktadır. Katı yağlar ve tereyağı tüketimi kısıtlanmalı; zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı gibi doymamış yağ içeriği yüksek olan yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca işlenmiş etlerde bulunan nitratlar damar yapısını bozarak dolaşım sorunlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

TUZU VE ŞEKERİ ÖLÇÜLÜ TÜKETİN

Artmış şeker ve tuz tüketimi, yetersiz sıvı alımı, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan fakir beslenme dolaşımı da olumsuz etkileyerek selülit oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Salamura gıdalar, hazır işlenmiş gıdalar, hazır meyve suları, soslar, kremalar, şekerli içecekler ve yiyecekler, paketli ürünler, hamur işleri, poğaçalar da kısıtlı hatta nadir tüketilmesi gereken gıdalardır.

SİGARA DA BAŞLI BAŞINA SELÜLİT NEDENİ OLABİLİR

Aşırı çay ve kahve tüketimi beraberinde şeker alımını artırmakta, idrar kaybıyla vücutta su dengesini olumsuz etkileyerek dolaşımı da bozmaktadır. Dolaylı olarak sigara içimini de arttırabilirler. Sigara içindeki nikotin ve diğer kimyasallar damar yapısını bozmakta, vücutta enfeksiyon yaratmaktadır. Ayrıca sigara içen kişilerde C vitamini ihtiyacı ve diğer tüm mineral vitamin ihtiyacı arttığından yetersiz beslenen kişilerde kolajen yapı hasara uğramaktadır. Böylece selülit oluşumu kolaylaşmaktadır.

SELÜLİTE TEDAVİSİNE YARDIMCI GIDALAR

Selülit vücutta yağ deposunun, dolaşımın bozulması ve enfeksiyonun artmasıyla ilgilidir. Beslenme konusunda bu kalemlerle ilgili olarak planlanma yapılmalıdır.

Günlük 2-2.5 litre su tüketimi dolaşımı düzenleyecek ve vücuttan metabolik artık atımını artıracaktır.

C vitamini, vücutta kolajen yapımını, bağ dokuyu desteklediği için selülit tedavisinde en önemli besin öğesidir. Yaz mevsimine girerken limon, greyfurt, çilek, kivi, taze biberler, domates, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengindir. Günlük C vitamini ihtiyacımız 75 mg’dır. Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketimi C vitamini ihtiyacımızı karşılayabilmektedir. Dengeli ve yeterli beslenen bir kişi bu değere ulaşmaktadır. Fakat sigara içen kişilerde ihtiyaç artmaktadır.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve havuç, bal kabağı gibi turuncu sebzelerde bulunan lutein de cilt elastikiyetini destekler. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olup, bedenimizdeki enfeksiyon ile savaşmakta ve damar yapısını korumaktadır.

Potasyum ve magnezyum mineralleri dolaşımı ve kas yapısını destekleyerek selülit tedavisini destekleyecektir. Kuru baklagiller, kayısı, muz, kavun, patates çeşitleri, avokado, kabak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, enginar, şalgam, tuzsuz ceviz, fındık, badem ve kabak çekirdeği, tam buğday, yulaf, rüşeym bu ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Yağ oranı düşük et grubu, balık, yumurta yoğurt ve kefir iyi bir protein kaynağı olduğu için bağ dokuyu destekleyecektir. Yoğurt ve kefir grubu ayrıca kalsiyum ve magnezyumu zengin içeren gıdalar olarak kan yağlarını ve tansiyonu dengelemede önemli rol alırlar.

W-3 yağ asidini içeren gıdalar enfeksiyonla savaşacak, damarları gevşetici etkilerinden dolayı dolaşımı düzenleyeceklerdir. Balıklar, özellikle sardalya ve somon, keten tohumu, susam, darı ve chia tohumu, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler w-3 içerirler.

Sarımsak, soğan, taze soğan, lahana gibi kükürtlü sebzeler dolaşımı düzenler. Aynı zamanda iyi bir ödem sökücüdürler. Bağırsak alışkanlıklarını da düzenlerler.

Posalı gıda tercihi beraberinde doğru gıda tercihini getirecek, sindirim ve kan dolaşımı daha düzenli olacak, dolaylı olarak da selüliti artırıcı besinlerden sizi uzak tutacaktır.

Çok güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, mate çayı aynı zamanda güçlü bir ödem sökücüdürler ve yağ yakımını artırabilirler. Günlük tüketimleri toplam 2 fincanı aşmamalıdır.

Soya içeriğindeki bitkisel östrojen sayesinde kolajen yıkımını azaltıp, üretimini teşvik eder.

SIK ÖĞÜNLÜ BESLENME PLANI ÖNEMLİ

Ara öğünlerin atlanmadığı bir beslenme programında beden yağları depolamaz, yakmaya yönelik çalışır. Beslenme uzmanı uygun beslenme sıklığını ve saatlerini belirleme konusunda kişiye yol göstermektedir. Selilütle mücadelede asıl ihtiyaç dengeli ve yeterli bir beslenme tarzıdır. Doğru protein kaynakları, çeşitli sebze ve meyveler ile yeterli sıvı alımı bu süreçteki başarıyı destekleyecektir.

Yayınlanma Tarihi: 01 Ekim 2015

Sosyal Medyada Paylaş