Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Kayak Yaparken Sakatlanmayın

Kış aylarında okulların da yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte kayak merkezlerine olan ilgi artıyor. Kışın en çok yaşanan spor yaralanmaları, kayak ve snowboard yaparken düşülmesi sonucu meydana geliyor. Yeni öğrenen kişilerin yanı sıra tecrübeli kayakçıların da kayağa iyi hazırlanması gerektiğini belirten Memorial Wellness Manuel Tıp Bölümü’nden Dr. Metin Mutlu, kayak öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kayağa başlamadan egzersize başlayın

Kayak yapmaya başlamadan önce vücudun bu sürece hazırlaması çok önemlidir. En az 1 ay önce, kasları güçlendirmeye yönelik egzersizlerle vücudun spora hazır hale getirilmesi yaralanmaları büyük oranda önlemektedir. Büyük yaralanmaların önüne geçmek için kayaktan hemen önce ısınma egzersizleri unutulmamalıdır. Ülkemizde D vitamini oranının düşük olmasından dolayı en küçük düşmelerde bile eklemlerde çatlaklar, kırıklar oluşabilmektedir. Doktor önerisi ile gerekli vitaminlerin alınması bu bakımdan önemlidir. 

Güzel bir uyku, hafif bir sabah kahvaltısı ve ısınma egzersizleri çok önemli

Kayak ile snowboard güç ve dayanıklılık gerektiren sporlardır. Bu sporlarla ilgilenen kişilerin ideal kilolarını korumaya özen göstermesi gerekir. Kaliteli bir uyku, düzenli beslenmek, kahvaltıyı ihmal etmemek, bu süreçte alkol kullanmamak ve kaymadan önce esneme ve ısınma hareketleri yapmak gerekir.

Yaralanmaların çoğu düşme sonucu gerçekleşiyor

Kayak sporlarında yaralanmaların büyük bir çoğunluğu düşmekten kaynaklanmaktadır. Kalça üzerine düşmelerle oluşan kuyruk sokumu kemiği zedelenmeleri en sık yaralanmaların başında gelirken dirsek ve omuzlarda da yaralanmalar yaşanabilmektedir. Bunun yanında kasmalar nedeniyle çeşitli eklemlerde spazmlar oluşabilmektedir. 

Şıklık isteği güvenliğin önüne geçmemeli

Kayak yaparken seçilen kıyafet soğuk ve darbelere karşı donanımlı olmalıdır. Şık gözükmektense donanımlı olmak çok daha önemlidir. Kayak yaparken oluşabilecek yaralanmalara karşı her zaman dirseklik, kask ve boyunluk gibi koruyucu, kuvvetlendirici ekipmanlar kullanılmalıdır. Düşmelerde boyun bölgesindeki zedelenmelerin hayati önem taşıdığı göz önünde bulundurularak boyunluk kullanmadan kayak yapılmamalıdır. Bunların yanında seçilen kayak ekipmanlarının düşme sırasında ayaktan çıkacak şekilde ayarlanması diz bağlarında oluşabilecek zedelenmelerin de önüne geçmektedir.

Sağlık kontrolünden geçmeden kayağa başlamayın

Farklı sağlık nedenlerinden dolayı uzmanlar birçok kişiye kayak sporunu önermemektedir. Bu oran ülkemizde %30’lara varmaktadır. Soğuk havada kişinin fazla güç harcayacağı göz önüne alındığında; ani tansiyon yükselmesi, ritim bozukluğu ve çarpıntı gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda kayak yapan kişinin sağlığının bozulması olasılığı da yükselmektedir. Kayak sporuna başlamadan önce spor hekimi veya kardiyoloğun kontrolünden geçerek efor testi yaptırmak hayati önem taşımaktadır. Yapılacak testlerle kas iskelet sisteminin kayak sporuna hazır olup olmadığı da kontrol edilmelidir. 

Kayak sonrası Spa sizi bir sonraki güne hazırlar

Kaydıktan sonra vücudun dengesini sağlayabilmek için Spa’dan yararlanılabilir. Kalp, akciğer gibi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerin sauna, buhar banyosu ve masajdan yaralanması kasların yumuşamasına, eklemlerin ısınmasına ve cilt üzerindeki hücrelerin yenilenmesine neden olmaktadır.  

Manuel terapiyle ağrılardan kurtulabilirsiniz

Düşmeler sonucu cerrahi müdahale gerektiren yaralanmalar yaşanabilmektedir. Bunun yanında spazmlar ya da zedelenmelerle oluşan ağrılar manuel terapi ve farklı uygulamalarla tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Özel teknik ve testlerle sorunun kaynağı manuel olarak teşhis edilip tedavi aynı anda uygulanabilmektedir.

Kayak yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

Kayak sporunda yapılan en büyük yanlış kayak ağırlığı ve boyunun yanlış seçilmesidir.

Bununla birlikte; 

  • Kayak konusunda uzman bir kişiden destek alınmalıdır.
  • Dengeyi sağlamak ve düşmelerde yaralanmayı engellemek için kayak sporuna uygun bir ayakkabı seçilmelidir.
  • Kayak gözlüğü takmak ihmal edilmemelidir.
  • Isınma egzersizleri unutulmamalıdır.
  • Kurallara uyarak kayılmalı ve diğer sporcular tehlikeye atılmamalıdır.
  • Kayak sırasında yorgun hissedilmesi durumunda kayağa ara verilmelidir.

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2017

Sosyal Medyada Paylaş